Zwycięzcy

Bitwa Regionów 2023 – pierwszy opolski etap powiatowy

Bitwa Regionów 2023: Zwycięzcy I etapu zostali wybrani!

Rynek w Ujeździe stał się areną niezwykłych smaków polskiej kuchni, dzięki niesamowitym Kołom Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w tegorocznej edycji Bitwa Regionów. Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 9:00 rano, gdzie uczestniczące drużyny były w pełnej gotowości do rywalizacji.

Oto drużyny, które przystąpiły do zmagań w tym etapie:

  • Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz z potrawą „Królik na niedzielny obiad”
  • Koło Gospodyń Wiejskich Brzeźce z potrawą „Żurek na wodzie z ogórków kiszonych”
  • Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka z potrawą „Polędwiczki wieprzowe w specjalnej otoczce z kapustą i kluskami”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tomicach z potrawą „Kaczka z żurawiną po Tomicku”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sieroniowicach z potrawą „Necówka-polędwiczka wieprzowa z cebulą smażoną pieczona w otrzewnej, pure ziemniaczane, sos grzybowy z sałatką owocowo-warzywną”
  • Gospodarni i Kreatywni Gospodarze Sołectwa Lubieszów z potrawą „Żur z jajkiem w chlebie podany”
  • Koło Gospodyń Wiejskich Trawniki „Trawniczanki” z potrawą „Pacypoły z pokucia”
  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Jaryszów z potrawą „Flaczki zupa na bazie żołądków wieprzowych podawana z świeżo wypieczonym chlebem”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pietnej z potrawą „Kaczka z modrą kapustą oraz kluski w sakiewkach”

Przewodniczący jury Łukasz Szewczyk stwierdził, że wszystkie przygotowane potrawy były znakomite, wykonane z sercem, ogromnym zaangażowaniem i w duchu tradycji. Teraz przyszedł czas na ogłoszenie zwycięzców dzisiejszego etapu konkursu!

Pierwsze miejsce 🥇 zajęli Gospodarni i Kreatywni Gospodarze Sołectwa Lubieszów za ich potrawę „Żur z jajkiem w chlebie podany”. To niezwykłe danie zachwyciło jury swoim smakiem i prezentacją.

Drugie miejsce 🥈 przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za potrawę „Polędwiczki wieprzowe w specjalnej otoczce z kapustą i kluskami”. Ta kompozycja smaków i kreatywne podejście do przygotowania potrawy zasłużyły na to wyróżnienie.

Trzecie miejsce 🥉 zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Pietnej za potrawę „Kaczka z modrą kapustą oraz kluski w sakiewkach”. Ich wyjątkowe połączenie smaków i staranne wykonanie zaimponowały sędziom.

Gratulujemy wszystkim drużynom i dziękujemy im za ogromny wkład w kultywowanie polskiej tradycji kulinarnej regionu. Ich zaangażowanie i pasja sprawiły, że tegoroczna Bitwa Regionów była wyjątkowym wydarzeniem.

Czekamy z niecierpliwością na kolejne etapy Bitwy Regionów 2023, które z pewnością przyniosą nam jeszcze więcej niezapomnianych smaków i doświadczeń kulinarnych. Bądźcie gotowi na kolejne emocje i fascynujące potrawy!