Etap wojew贸dzki Bitwy Region贸w Opolszczyzny

„馃コMamy to! 馃帀 Poznali艣my zwyci臋zc贸w II etapu konkursu #Bitwa #Region贸w, reprezentuj膮cych Wojew贸dztwo Opolskie w etapie centralnym.

Na czo艂o podium stan臋艂o Ko艂o Gospody艅 Wiejskich Miechowa, kt贸re przygotowa艂o wyj膮tkowy „Przek艂adaniec miechowski” z kapusty kiszonej, p臋czaku i kaszanki, podany ze swojsk膮 musztard膮 chrzanow膮, zdobywaj膮c g艂贸wn膮 nagrod臋 w wysoko艣ci 5000 z艂.

Wspania艂e dania przygotowane przez utalentowane gospodynie zdoby艂y tak偶e uznanie: 馃 Drugie miejsce przypad艂o Ko艂u Gospody艅 Wiejskich w Bogdanowicach za „Pierogi wielkanocne z farszem z bia艂ej kie艂basy na chrzanowej pierzynce okraszone skwareczkami”, nagrodzone kwot膮 3500 z艂. 馃 Trzecie miejsce zaj臋艂o Ko艂o Gospody艅 Wiejskich w Strzelcach, kt贸re zachwyci艂o „Pstr膮giem t臋czowym rolowanym na bursztynowym sosie” i otrzyma艂o nagrod臋 w wysoko艣ci 2000 z艂.

Podzi臋kowania nale偶膮 si臋 tak偶e zwyci臋zcom etap贸w powiatowych, kt贸rzy wyr贸偶nili si臋 zaanga偶owaniem w zachowanie lokalnych tradycji regionu.

W sobot臋, wojew贸dzkie eliminacje konkursu Bitwa Region贸w odby艂y si臋 w Bogda艅czowicach, wojew贸dztwo opolskie. W wydarzeniu uczestniczy艂 sekretarz stanu Janusz Kowalski.

Eliminacje odby艂y si臋 w Zespole Szk贸艂 Centrum Kszta艂cenia Rolniczego im. ks. dr. Jana Dzier偶ona w Bogda艅czowicach i zgromadzi艂y 6 konkursuj膮cych k贸艂 z wojew贸dztwa opolskiego. Opr贸cz konkursowych potraw, go艣ci czeka艂y r贸wnie偶 wyst臋py artystyczne i wiele atrakcji dla dzieci.

Wszystkie te wyj膮tkowe dania to efekt pasji i zaanga偶owania uczestniczek konkursu, kt贸re dbaj膮 o zachowanie i promocj臋 lokalnych tradycji kulinarnej w regionie.”