XI Dorszowe Żniwa 2014
Pracownia Sztuki Kulinarnej wzięła udział w zmaganiach podczas XI Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa”.
Mistrzostwa odbyły się 23.08.2014 r.
Udział wzięło osiem zespołów:
1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek
2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki
3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler
4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski
5. Restauracja „Malinowy Ogród” Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski
6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska
7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik
8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska
Podczas zmagań ekipa Pracowni Sztuki Kulinarnej w składzie: Łukasz Szewczyk – kapitan, Marek Adamski – pomocnik wykonała następujące dania:
Czernina z dorsza,
Dorsz z wężymordem czarnym,
Chwila po…
Wszystkie dania były bardzo nowatorskie w formie i treści.
Czernina podana była w czarce przykrytej watą cukrową. Dorsz z wężymordem aromatyzowany esencją różaną i aloesem podano z kwiatami jadalnymi i pastą czosnkowo – daktylową. Deser był prowokacyjny formą. Galaretka uformowana w kształt prezerwatywy, wypełniona mleczkiem kokosowym, na piasku z ciastek kruchych w towarzystwie likieru czekoladowego podanego w jadalnym kieliszku z isomaltu.
Tym razem nie mieliśmy aspiracji na podium. Stawiliśmy się do konkursu na prośbę organizatorów, aby uświetnić konkurs naszą obecnością.
Zwycięskie drużyny:
I miejsce: Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik
II miejsce: Folwark Folińscy, Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego – Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków w Redzie – Artur Szymański i Marcin Stadler.
Impreza pozostanie długo w naszej pamięci, a zwycięzcom życzymy dalszych sukcesów.
Foto: tomaszrogala.pl , Stowarzyszenie Kucharzy Polskich